Ta pomoc nic nie kosztuje!




Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto gruszkowe
Zgodnie z prośbami czytelników wstawiam przepis na ciasto gruszkowe. Dodam, że u mnie znika w niesamowicie szybkim tempie :)

CIASTO GRUSZKOWE

2 szklanki mąki
3 łyżki cukru (najpeliej pudru)
15 dkg zimnego masła
2-3 łyżki zimnej wody

gruszki, cynamon, odrobina cukru

A teraz jak to się robi:

Mąkę miesza się z cukrem i dodaje masło. Rozciera się to wszystko razem dodając wodę. Jak powsanie jednlita masa to pougniatać trzeba jeszcze troszkę.
Ciasto dzieli się na części jedna to ok 2/3 jego objętości i 1/3.
2/3 ciasta schować należy do lodówki na jakieś 30 minut tą drugą część (1/3) do zamrażalnika.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rrozwałkować i dać na blaszkę okrągłą (np. do tarty - średnica ok 24 cm.)

Potem nadzienie gruszkowe:

Gruszki tak na "oko" 6 gruszek. Zetrzeć je na tarce na grubych oczkach, dodać troszkę cynamonu i odrobinę cukru. Chyba, że są bardzo słodkie to bez cukru. Gruszki wymieszać z cukrem i cynamonem i dać na ciasto.

Na górę zetrzeć na tarce zmrożoną drugą część ciasta. Na grubych oczkach. I tym sposoem masz taki fajny potarty wierzch ciasta a nie jedonity placek.
Górę już na starte ciasto posypać troszkę cukrem, najlepszy jest taki gruby, albo trzcinowy.

Całość piec ok 40 minut w piecu nagrzanym do 180 stopnii. Czas może być różny w zależności od pieca. Grunt to nie przypalić ;-D

A potem można jeść:)

Dobre jest na ciepło, potem można podgrzać w mikrofalii. A do tego pasuje jak ulał albo gałka lodów albo odrobina bitej śmietany :)

SMACZNEGO :)

niedziela, 15 października 2006, mstronski
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2006/10/15 18:47:56
o, serdeczne dzieki:) Sprobuje zrobić w następny weekend:))
-
2006/10/15 19:54:27
dzięki, rozcierasz mąkę z cukrem i masłem mikserem?
-
2006/10/15 22:32:43
Pasiwo, koniecznie podziel się wieściami jak wyszło

Ewo: tego nie trzeba trzec mikseem, rozcierasz to wszystko ręką i wszystko ładnie się łączy.
-
2006/10/15 22:45:34
bez proszku do pieczenia?
-
2006/10/15 22:51:28
Tak nie daje się proszku w ogóle.
A ciasto samo w sobie jest bardzo dobre.
-
2006/10/15 23:11:55
być może jutro się z nim zmierzę ;)))sposób wykonania prosty hmmm....gruszki muszę tylko zakupić :)
-
2006/10/15 23:13:11
Dobrze jak będą takie twardsze, wtedy się nie będą rozgotowywać i rozklejac w tym pieczeniu i nie zrobi się wielka maź. Zatem trzymam kciuki za jutrzejsze pichcenie :)
-
2006/10/16 12:13:42
Sam to robisz???
A mieszałeś np gruszki z jabłkiem?
Podoba mi się ten przepis. :o))
I jajek nie ma?
-
2006/10/16 12:22:18
Rewisz: tak robie sam :)
Myślałem o mieszani gruszek z jabłkami ale mam nadmiar gruszek z działki więc zrobiłem z samymi gruszkami. A jajek nie ma i wychodzi :)
-
2006/10/16 21:28:06
Dziś niestety nie upiekłam...ale planuję w piątek. Muszę tylko gruszki gdzies zakupić.
-
2006/10/16 21:41:09
No to w piątek koniecznie podziel się wieściami jak Ci wyszło
-
2006/10/20 15:40:16
takie ciasto w sam raz dla mnie, bo ja piekę bez jajek:)) Nawet sernik -i "wychodzi", ba! nawet smakuje!:))
cieszę się, że tu trafiłam przypadkiem:))
pozdrawiam:))
-
2006/10/20 20:03:37
brak jajek mnie nie dziwi:) jest przeciez maslo.Ale: po starciu gruszek-czy nie wydzieli sie ZA duzo soku?
-
2006/10/20 23:26:04
Goldenbrown :) witam przypadkiem na moim blogu i zapraszam :)

surfinia: nie gruszki nie wydzielą tak dużo soku, przynajmniej moje nie wydzieliły. Wiesz jak one będą bardziej twardsze to wtedy ten sok zachowają w sobie. U mnie troszke wyleciał, ale odrazu się zrobił taki gęsty, myśle, że to przez to, że woda wyparowała i została sama esensja gruszkowego smaku :)
-
2008/08/02 14:15:37
Również przypadkiem "wpadłam" na stronę poszukując przepisu z gruszką "w tle". Obecnie pracuje z dziećmi, a te lubią słodkie deserki, a przecież samymi lodami żyć nie można (chociaż one zgodnie twierdzą, że nie widzą w tym żadnego problemu). Pozdrawiam
-
2008/08/02 14:18:03
Hm, jajka nie są niezbędne, ponieważ jest to ciasto bardziej jak tarta. Tak myślę, choć nie jestem specjalistką od wypieków. Przy dzieciach się jednak wprawiam coraz bardziej. Ciasto marchewkowe np.. Polecam!