![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto gruszkowe
Zgodnie z prośbami czytelników wstawiam przepis na ciasto gruszkowe. Dodam, że u mnie znika w niesamowicie szybkim tempie :) 2 szklanki mąkiCIASTO GRUSZKOWE gruszki, cynamon, odrobina cukru A teraz jak to się robi: Mąkę miesza się z cukrem i dodaje masło. Rozciera się to wszystko razem dodając wodę. Jak powsanie jednlita masa to pougniatać trzeba jeszcze troszkę. Potem nadzienie gruszkowe: Gruszki tak na "oko" 6 gruszek. Zetrzeć je na tarce na grubych oczkach, dodać troszkę cynamonu i odrobinę cukru. Chyba, że są bardzo słodkie to bez cukru. Gruszki wymieszać z cukrem i cynamonem i dać na ciasto. Na górę zetrzeć na tarce zmrożoną drugą część ciasta. Na grubych oczkach. I tym sposoem masz taki fajny potarty wierzch ciasta a nie jedonity placek. Całość piec ok 40 minut w piecu nagrzanym do 180 stopnii. Czas może być różny w zależności od pieca. Grunt to nie przypalić ;-D A potem można jeść:) Dobre jest na ciepło, potem można podgrzać w mikrofalii. A do tego pasuje jak ulał albo gałka lodów albo odrobina bitej śmietany :) SMACZNEGO :) niedziela, 15 października 2006, mstronski
TrackBack
Komentarze
pasiwo
2006/10/15 18:47:56
o, serdeczne dzieki:) Sprobuje zrobić w następny weekend:))
2006/10/15 22:32:43
Pasiwo, koniecznie podziel się wieściami jak wyszło
Ewo: tego nie trzeba trzec mikseem, rozcierasz to wszystko ręką i wszystko ładnie się łączy. 2006/10/15 22:51:28
Tak nie daje się proszku w ogóle.
A ciasto samo w sobie jest bardzo dobre. 2006/10/15 23:11:55
być może jutro się z nim zmierzę ;)))sposób wykonania prosty hmmm....gruszki muszę tylko zakupić :)
2006/10/15 23:13:11
Dobrze jak będą takie twardsze, wtedy się nie będą rozgotowywać i rozklejac w tym pieczeniu i nie zrobi się wielka maź. Zatem trzymam kciuki za jutrzejsze pichcenie :)
2006/10/16 12:13:42
Sam to robisz???
A mieszałeś np gruszki z jabłkiem? Podoba mi się ten przepis. :o)) I jajek nie ma? 2006/10/16 12:22:18
Rewisz: tak robie sam :)
Myślałem o mieszani gruszek z jabłkami ale mam nadmiar gruszek z działki więc zrobiłem z samymi gruszkami. A jajek nie ma i wychodzi :) 2006/10/16 21:28:06
Dziś niestety nie upiekłam...ale planuję w piątek. Muszę tylko gruszki gdzies zakupić.
2006/10/20 15:40:16
takie ciasto w sam raz dla mnie, bo ja piekę bez jajek:)) Nawet sernik -i "wychodzi", ba! nawet smakuje!:))
cieszę się, że tu trafiłam przypadkiem:)) pozdrawiam:)) 2006/10/20 20:03:37
brak jajek mnie nie dziwi:) jest przeciez maslo.Ale: po starciu gruszek-czy nie wydzieli sie ZA duzo soku?
2006/10/20 23:26:04
Goldenbrown :) witam przypadkiem na moim blogu i zapraszam :)
surfinia: nie gruszki nie wydzielą tak dużo soku, przynajmniej moje nie wydzieliły. Wiesz jak one będą bardziej twardsze to wtedy ten sok zachowają w sobie. U mnie troszke wyleciał, ale odrazu się zrobił taki gęsty, myśle, że to przez to, że woda wyparowała i została sama esensja gruszkowego smaku :) 2008/08/02 14:15:37
Również przypadkiem "wpadłam" na stronę poszukując przepisu z gruszką "w tle". Obecnie pracuje z dziećmi, a te lubią słodkie deserki, a przecież samymi lodami żyć nie można (chociaż one zgodnie twierdzą, że nie widzą w tym żadnego problemu). Pozdrawiam
2008/08/02 14:18:03
Hm, jajka nie są niezbędne, ponieważ jest to ciasto bardziej jak tarta. Tak myślę, choć nie jestem specjalistką od wypieków. Przy dzieciach się jednak wprawiam coraz bardziej. Ciasto marchewkowe np.. Polecam!
|